fredag 4. september 2009

Barns holdning til sikkerhet læres av foreldrene

Kom i samtale med en av foreldrene til klassekameratene til barna mine på 11 år. Hun syntes det var bra at tvillingene mine brukte hjelm. Hun selv hadde gitt opp “kampen” med sønnen for at han skal bruke hjelm. I en bisetning sa hun at hun ikke var det beste forbilde pga at hun ikke brukte selv. Når småbarn ikke vil bruke sikkerhetsutstyr så er det den beste “straffen” er å nekte dem og bruke sykkelen hvis dem ikke bruker hjelm. Vi voksne må ikke gi etter når det gjelder sikkerhet. 

1 500 barn mellom 4 og 14 år får hvert år legebehandling pga hodeskader etter uhell på sykkelen. Hodeskader kan endre livet totalt til hele familien. Tenk at en hjelm kan beskytte det kjæreste vi har her livet. Vi må snu trenden og tenke at det er kult å bruke hjelm.

Største utfordingen er vel å få endret holdninger til voksne. Barn lærer i den skolen dem går i. Få det til å bli en naturlig del av livet.  Like naturlig som å kle på seg når man står opp om morgen. Jeg føler meg “naken” uten sikkerhetsutstyr for at det har blitt til en vane å bruke det. Tenk hvor mange liv som kunne vært annerledes eller blitt reddet hvis man bare hadde tatt på seg  en hjelm, brukt sikkerhetsbelte eller redningsvest. Det tar bare få sekunder av våres liv å sette det på, men vi kan kanskje redde liv ved å gjøre det.

Det er alltid de late vanene man legger seg til som man kommer til å angre på. sitat Willam Faulkner

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar