torsdag 16. september 2010

Privatlivet blir mer og mer offentlig

 

Igjennom sosiale medier så har privatlivet mer alle manns eie. Før så måtte vi kjøpe Se og Hør for å sniktitte inn i livet til kjendisene. Nå kan man få innsyn andres liv via facebook, blogging osv enten man er kjendis eller ikke. Hvor går grensen på å dele sitt privat liv? Jeg synes vel at alle kan dele  sitt eget liv så lenge ikke går negativt utover noen. Vi legger stolt ut bilder. Slik at familie og venner kan få et innblikk av hverdagen, men det finnes en bakside. Så kommer festen og det knipses ivrig med kamera. Festbildene blir spredd rundt og havner ut på f.eks. facebook. Ekskjærester legger bilder for hevne seg. Barn og ungdom viser bilder for å såre eller bilder man ikke har lyst til å dele med andre. Barn som voksne må tenke seg godt om når man legger ut bilder. Her er noen råd på veien.

  • Tenk deg godt når dere legger ut feriebilder av barn. Feriebilder kan bli materiale for pedofile
  • Voksne må ta nettansvar. Lær om nettet og hva barna søker på nett. Ikke la barna ha dataen på soverommet. Ha en bevisst plassering av pc. Flere jenter og gutter kler av seg foran webkamera eller legger ut bilder for oppnå modelldrømmen, bli kjendis eller rett og slett bli sett.
  • Spør om det er i orden hvis du skal legge ut bilder av noen. Gjelder det barn så hør med foreldrene/foresatte.
  • Snakk med barna om det å dele bilder med andre og skrive blogginnlegg. Personvernloven sier at barn under 15 år ikke kan publisere bilder av seg selv eller andre på internett, uten samtykke fra foreldre/foresatte. Digital mobbing har økt betraktelig så vær forsiktig. Tenk to ganger.
  • Hvis det er blitt lagt ut bilder dere ikke liker. Be om at vedkommende kan slette det. Hjelper ikke det. Ta kontakt med en voksen hvis det gjelder barn. Si i fra snarest mulig. Les mer her om råd for slette bilder, profiler og blogginnlegg.  Temaet blir mer og mer aktuelt. For grensene har blitt mer utvisket og husets vegger tynnere.

Blir bevisst på dine valg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar