lørdag 21. november 2009

Tankevekker

 

Jula nærmere seg og da øker alkoholkonsumet betraktelig. Det finnes tusenvis av barn som gruer seg særlig til julaften. Det burde ikke være nødvendig. Jeg vil at voksne skal tenke seg litt ekstra om. Er det nødvendig at man skal drikke på julaften når man feirer sammen med barn. Nå tenker jeg ikke på at dere skal kutte alkoholen helt, men i hvert fall redusere den. Mange tenker sikkert at barn legger ikke merke til at vi drikker. Jeg må jo få lov til drikke når jeg vil. Selv om dere ikke krangler, kjefter eller blir synlig beruset, så blir dere annerledes. Husk at barn leser svært godt kroppsspråk. Barn ser tidlig tegn på at mor eller far oppfører seg annerledes lenge før dere aner. Det er skremmende og utrygt. Det er viktig å være bevisst på barn merker forandringer i oppførselen til voksne. Skulle dere velge å drikke og barn skulle komme bort å si at dere er høyrøstet eller påpeke forandringen.  Ikke skyv dem unna og bagatellisere situasjonen og budskapet. Ta det alvorlig å prøve og forklare det.  Vis at dere respektere dem og gå over til alkoholfritt. Det neste glasset er ikke verdt barns bekymring.

Jula burde være en periode hvor barn gleder seg og ha en god og minnerik tid sammen med familien sin. Jeg snakker av erfaring, men hensikten er ikke reise en moralsk pekefinger, men sette i gang tankene deres.

Barndommen er det viktigste redskapet dere gir barna til å takle livet som voksne.

9 kommentarer:

 1. Drikker aldri noe når jeg har sønnen min :)

  SvarSlett
 2. Er så enig med deg. En annen ting som jeg tenker på som enestående mor er: hva om noe skjer (ulykke/skade/sykdom) med barna og den (ansvarlige) voksne har drukket ? Det begrenser muligheten til f.eks å kjøre til lege.

  SvarSlett
 3. Så enig!
  Men er redd det er vanskelig å nå inn til de det gjelder, desverre :-(
  Men det er fint å minne dem på det.

  SvarSlett
 4. Om jeg kan "vekker" en person til å tenke på hvordan barn opplever dette. Da er det et steg i rett retning

  SvarSlett
 5. Dette er ein viktig tankevekker, flott innlegg!

  SvarSlett
 6. Jeg opplevde under oppveksten at min mor ble til en alkoholikker, det hele startet vel mellom 3 - 7 års alderen hvor det var stadig fester hjemme til foreldrene mine (dem var ca 27 da) , men jeg kan ikke si at dette plagde meg nevneverdig i og med at oppførelsen var tilnærmet normalt.

  Jeg opplevde ikke akkurat noen frykt eller gruet meg til familiemiddager / julemiddager , selvsagt det er mye som har kunnet vært annerledes, men jeg vil tro at foreldrene mine var flinke til å fokusere på barna selv om de drakk.

  Personlig tror jeg det ikke er noe smart å "skåne" barnet for virkeligheten , jo fortere et barn blir vant til at foreldrene kan være utagerende (med og uten rusmiddler) , krangle , og ikke minst vise sin kjærlighet for hverandre uten å være i frykt for at barnet skal bli flau over dette så er man på rett spor.

  Selvsagt, alkoholisme og misbruk vil lage spor , men jeg mener personlig at det må gå ann å bruke sunn fornuft også.

  Den største skaden ble jeg personlig påført i teenårene, når jeg protesterte og ønsket forandringer. Men da var alkoholismen såpass synlig at det ikke var noe lenger noe å skjule.

  Min mor er i dag nyktern , men desverre så ser jeg at hennes egen barndom skapte et tomrom som gjør at hun enda er en rusmisbruker (antidepressiva, smertestillende , etc) og har et veldig kraftig behov for oppmerksomhet.
  Forskjellen er at hun nå fungerer normalt i forhold til når hun drakk på det værste.

  Mitt eget forhold til alkohol har i alle fall tatt lærdom, vi drikker sjeldent, med et beskjedent konsum på kanskje 2 vodka flasker i året og 5-6 rødvin flasker. Det gjelder heller ikke å bli stupefull når vi drikker men å kose seg litt.

  Sånn sett håper jeg at jeg kan vidreføre en sunn holdning til alkohol til mine barn når den tid kommer.

  SvarSlett
 7. Hei Rune

  Tusen takk for ditt personlig svar på bloggen. Jeg er glad for at moren din har kommet seg ut av alkoholismen. Vi opplever barndommen så forskjellig. Jeg kommer fra en søskenflikk på 5 og vi har forskjellige opplevelser og historier på hvordan vi opplevde barndommen. Pluss drikking så var det vold som var i min hverdag som gjorde ting litt mer sårbart. Jeg er fullstendig enig med at man kan bruke sund fornuft. Man skal heller ikke skåne barna mot virkeligheten, men vi trenger ikke å vise alt fra voksenverden før dem er gamle nok til å forstå.

  SvarSlett
 8. Enig med deg med at vi ikke trenger å vise alt fra voksenverden før dem er gamle nok til å forstå det.

  Skulle bare ønsket at det var flere voksne med de rett holdningene, men det er kanskje derfor viktig med slike blogger og svar?

  Takk for at du skrev om dette temaet :)

  SvarSlett
 9. Hei Rune.

  Tusen takk for det. Takk for at du deler dine meninger også.

  Her en liten film som handler om å sette grenser http://settegrenser.no/

  Heidi

  SvarSlett