torsdag 14. oktober 2010

Marker første vinterdag med å bruke refleks!

 

14. Oktober er det første vinterdag i Norge. Den dagen stammer mest sannsynlig fra Norrøne tider. De hadde et blott (en hedensk offerfest) som var I forbindelse med overgangen til vinterhalvåret. En av navnene til denne tradisjonen var “vinterdag” Denne dagen ble som regel feiret 28 dager etter høstjevndøgn, men nå feirer vi vinterdagen hvert år på den 14 Oktober. Frem til 1800-tallet var det på denne dagen man snudde den såkalte primstaven - en flat, stavformet kalender.

Som vinterdagens vær er, skal vinteren bli, ble det sagt.

  • Godt vær gir en god vinter, der den første snøen kommer sent
  • Kaldt vær gir mye snø denn vinteren
  • Grønnaktig himmel betyr at frosten snart vil komm
  • Om det er varmt og klar himmel, med frost om natten, blir dt regn før 3 dager er omme.

Hvordan var været hos deg?

Den nasjonale Refleksdagen blir market 14. Oktober som feires for 5.gang i år. Det hjelper ikke å kle seg godt for holde varmen når man er på tur I mørket. Særlig når du mangler det viktigste. Ved å bruke refleks så blir man synlig for andre på veien. Husk BLI SETT! BRUK REFLEKS!

refleksdagen_plakat_bilde
(Bildet er lånt fra Trygg Trafikk)

Flere skikker den dagen

Vinterdagen var normalt flyttedag for tjenestefolk på landet. Frem til første verdenskrig ble ordningen praktisert: 14 oktober og 14 april (sommermål), var de eneste dagene (!) det var lov å flytte eller skaffe seg nytt arbeid. Man måtte planlegge godt i gamledager, med andre ord Smile

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar