mandag 27. desember 2010

Når er julen ferdig 13. eller 20. dag jul?

062

Trettende dag jul

Den 6. januar er det trettende dag jul også kalt Gamle juledag. Dagen skal minne om mennene fra Østerland som kom til Betlehem. I bibelen kalles de kun for de vise. Mange steder ble dagen kalt Gamle juledag og ble feiret som den virkelige juledagen. Man spiste julemat og hadde trearmede lysestaker på bordet (helligtrekongers lys). Man drakk også en skål for et godt år. På kvelden måtte folk holde seg i hus - da begynte nemlig Åsgårsreia sitt tilbaketog. Det man drømte denne natten ville skje i virkeligheten. Denne dagen var også en viktig merkedag for været. Dersom det var fint og klart vær på trettendedagen ga det et godt og grøderikt år sa man. Været denne dagen ville vare i 13 dager. Nå begynte også den kaldeste delen av vinteren. Siden vi har hatt det kaldt I november og desember. Så skal det bli spennende å se hvor kaldt det blir 13. dag jul. SmileDagen ble også av noen kalt Avfaredag. Det var fordi juleturingen nå var over og alle gjester skulle reise hjem. Noen brukte også tyvendejuledag til reisedag.

Tyvende dag jul

13. januar eller tyvende juledag er det endelig punktum for julen. Alt som har med den å gjøre skal nå pakkes bort, også julenekene utendørs. Dette er også dagen for å begynne å hogge tømmer.Tjuendedagen ble omtalt allerede i midten på 1200-tallet som gisladag. I Sverige har Knut navnedag den trettende januar og der heter det seg at på Tjugondag Knut dansas julen ut. På noen steder ble julen jaget ut med bjerkeris. Man gikk da fra rom til rom og det ble slått med riset i hver krok og julen ble til slutt jaget ut gjennom døren. Tyvende dag jul var den absolutt siste dagen for et etterjulsgilde med de siste restene av julemat og -drikke. På Primstaven er merket med blant annet en feiekost og et drikkehorn som var snudd på hodet for denne dagen. Feiekosten var til å feie ut julen og det oppnedvendte drikkehornet viser at juleølet skulle være drukket opp.

Alle har forskjellige meninger om når man skal “hive” ut julen. Selv hiver jeg den ut rundt 20.dag jul. Hva gjør du?

4 kommentarer:

 1. Vi er av de gammeldagse som pynter lille julaften og så er det jul til 13.dag. hadde vi hatt bedre plass ser jeg ikke bort fra at pynt og tre hadde stått til 20.dag jul.

  SvarSlett
 2. Jeg pynter også juletreet lille julaften og prøver å ha juletreet lengst mulig fram til 20.dag jul

  SvarSlett
 3. Vi pynter juletreet lille julaften og har det stående til ca. 20. dag jul. Elsker jula og synes det er for tidlig å pakke sammen 13. dag. Har også hørt fra gammelt "20. dag Knut skal jula ut". Her nord er det også lite lys ute på denne tiden, så det er ekstra koselig med stjerne i vinduet og lysestaker.

  SvarSlett
 4. 20. dagen er vel den egentlige blotedag.Kvelden før var det ofring til gudene Tor og Odin og blod blei stenket på gudefigurene og de som var tilstede.

  SvarSlett