tirsdag 1. februar 2011

Her er de nye kostrådene fra Helsedirektoratet

Nøkkelråd for et sunt kosthold

•Spis minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær om dagen. Hver porsjon bør tilsvare 100 gram. Poteter inngår ikke lenger blant de fem. Heller ikke belgvekster som bønner, linser, frø eller krydder.

•I tillegg til de fem – anbefales en liten neve usaltede nøtter om dagen.

•Spis grove kornprodukter som til sammen gir 70-90 gram sammalt mel eller fullkorn hver dag. Dette kan for eksempel være to tallerkener havregrøt.

•La magre meieriprodukter være en del av det daglige kostholdet. Begrens inntaket av helmelk, fløte, fet ost og smør.

•Spis fisk til middag to eller tre ganger hver uke, tilsvarende 300-450 gram i uken. Bruk også fisk som pålegg. 200 gram av denne fisken bør være fet fisk.

•Velg magert kjøtt og magre kjøttprodukter. Begrens mengden bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt. Husk at nå er svinekjøtt under kategorien rødt kjøtt!

•Velg matoljer, flytende margarin og myk margarin, fremfor hard margarin og smør.

•Velg matvarer med lite salt, og begrens bruken av salt i matlagingen og på maten.

•Unngå mat og drikke med mye sukker til hverdags.

•Velg vann som tørstedrikk.

•Ha en god balanse mellom hvor mye energi du får i deg gjennom mat og drikke, og hvor mye du forbruker gjennom aktivitet. Bruk minst 30 minutter hver dag til fysisk aktivitet tilsvarende hurtig gange.

(Kilde)

Mye fornuftig her. Ikke så stor forandring fra tidligere råd. Personlig skjønner jeg ikke helt hvorfor potet, belgvekster ikke lengre er med på listen. Savner at Helsedirektoratet kunne gitt et felles råd innen fedme og kost. Det er ca 50 % av norges befolkning som sliter med fedme. Så man trenger kostråd til de som må redusere vekten for redusere helserisikoen. Ikke bare legge fokus på friske mennesker.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar